Γ.Π.Σ. (γενικό πολεοδομικό σχέδιο) ή Γεω-Πολιτικές Συναλλαγές (ΓΠΣ)

    Βλέπουμε με την άνεσή μας μια ακόμη όμορφη φωτογραφία της Λάρισας. Και μέχρι εδώ τίποτα το σπουδαίο. Και καθήσαμε χθες Τρίτη βράδυ στην τηλεόραση για να δούμε την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης μας (τρομάρα μας) !

    Το θέμα απόλυτα σοβαρό και άκρως ενδιαφέρον για τουλάχιστον το 50 % των συμπολιτών μας. Οπότε λογικό και το τηλεοπτικό δικό μας ενδιαφέρον.

      Και αντί να δούμε διαμάχη, είδαμε να συμφωνούμε Συνέχεια

Advertisements

ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ΙΙ : Να μπούνε στην ουσία και όχι να μένουν στη … βλακεία !

     Παρέλαση Δημάρχων για ένα διήμερο στην πόλη μας με την ευκαιρία της συνεδρίασης του συμβουλίου της ΚΕΔΚΕ στη Λάρισα. Επικεφαλής ο Αθηνών (και πάσης Ελλάδος !) Κακλαμάνης και ακολουθούσαν ο Παπαγεωργόπουλος, ο δικός μας  κ.ά.

     Όλα θα ήταν καλά και όσον μας αφορά δεν θα τους παiρναμε, άμα λάχει, καν είδηση ότι πέρασαν από το «χωριό μας» αλλά μιας και ήταν Παρασκευή και  βγαίνουμε παραδοσιακά βόλτα στο κέντρο μας εντυπωσίασε που είδαμε καμμιά τριακοσαριά άτομα μαζεμένα έξω από το Δημαρχείο.  Άνθρωποι κάθε ηλικίας και κάθε μόρφωσης, που λογικά δεν παρέπεμπαν σε οργανωμένη και συνήθη κομματική και στημένη διαδήλωση. Αρχικά σκεφτήκαμε ότι είναι οι οπαδοί του Θεολόγου που είπαν να κάνουν λίγο ντόρο. Βέβαια το σενάριο δεν μας έβγαινε, γιατί τι σχέση έχει ο Θεολόγος με τον Κακλαμάνη και τον Παπαγεωργόπουλο ; Και πράγματι δεν ήταν απ’ αυτό !

  Συνέχεια

Να τολμήσουν οι Δήμαρχοι (και οι κάτοικοι) των παραλίων του Ν. Λάρισας !

    Ένα ακόμη καλοκάιρι τελειώνει. Για την περιοχή μας το φετεινό καλοκαίρι χαρακτηρίστηκε από τν εντυπωσιακή μεταστροφή του πληθυσμού της Λάρισας αλλά και της υπόλοιπης Θεσσαλίας προς τα παράλια του Κισσάβου. Οι λόγοι αρκετοί : α) Η τρομερή κυκλοφοριακή επιβάρυνση της Εθνικής οδού και ειδικότερα στν περιοχή των Τεμπών β) Τα τεράστια λάθη της αναδόχου εταιρίας για την κατασκευή των σηράγγων «ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΜΟΙ ΑΙΓΑΙΟΥ» στην διαχείριση των διοδίων γ) η υψηλή τιμή της γής στα παράλια της Πιερίας που παραδοσιακά προτιμούσαν έως τώρα οι Λαρισαίοι δ) η βελτίωση των οδικών προσβάσεων στην περιοχή των παραλίων του Κισσάβου και η μείωση του χρόνου διαδρομής αλλά και των κινδύνων οδήγησης ε) η βελτίωση των υποδομών στα παράλια της Λάρισας στ) η ανάπτυξη σωστής επιχειρηματικότητας στα παράλια της Λάρισας  Συνέχεια

Πλαταμώνας Πιερίας : Η Μύκονος της Κεντροδυτικής Ελλάδας !

   Η φωτογραφία αριστρερά είναι από τις πιο γνωστές στην Ελλάδα. Πάνω στον οδικό άξονα της Ε-75 βρίσκεται το κάστρο του Πλαταμώνα, σήμα κατατεθέν της περιοχής. Μιας περιοχής που ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του ’60 να είναι το παραθεριστικό θέρετρο των Λαρισαίων και που διατηρήθηκε σ’ αυτό το στυλ μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’90. Τότε η είσοδος των (πάλαι ποτέ) Γιουγκοσλαύων στην χώρα μας δημιουργησε μια νέα πραγματικότητα στην περιοχή και η ανάμειξη με τους χιλιλαδες Λαρισαίους που είχαν ήδη σπίτια στον Πλαταμώνα δημιούργησε μια νέα δυναμική στον γραφικό παραθαλάσσιο οικισμό.

   Τα χρόνια πέρασαν ! Ο Πλαταμώνας χτίστηκε υπερβολικά, έπαψε να είναι το παραδοσιακό Συνέχεια

Αρχαίο Θέατρο Λάρισας : Στη μέση του πουθενά !

     Στην επικαιρότητα ξανά το ζήτημα του αρχαίου θεάτρου της Λάρισας και την αποπεράτωσή του. Και φυσικά οι προβληματισμοί των Λαρισαίων αλλά και των φίλων του Πολιτισμού σε όλη την Ελλάδα είναι πλέον έντονοι και τίθενται ερωτηματικά σχετικά με τις επιλογές στην υπόθεση του θεάτρου, που τείνει να εξελιχθεί σε «γεφύρι της Άρτας» για την πόλη μας.

     Σήμερα λοιπόν, και μετά από περίπου 14 χρόνια εργασιών, ανακατασκευών κ.λ.π. το Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας δεν είναι ούτε επισκέψιμο, ούτε φυσικά λειτουργεί με οποιαδήποτε μορφή. Να διευκρινίσουμε για όσους έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με το θέμα πως το θέατρο για το οποίο μιλάμε βρίσκεται στο κέντρο της Λάρισας και θεωρείται ως το μεγαλύτερο της εποχής του, ανάγεται στον 4ο π.χ. αιώνα και φυσικά η ανακάλυψή του απετέλεσε σταθμό της γνώσης των ιστορικών για την Συνέχεια

Μελισσοκομία – Αφεσμός : Η φύση μας είναι άγνωστη και όμορφη !

     Η φύση είναι μαγική και πάρα πολύ άγνωστη ! Και φυσικά δεν έχει μελετηθεί σε βάθος για τους εκπληκτικούς μηχανισμούς της.

     Στην μελισσοκομία, σαν αφεσμός ορίζεται η διαδικασία με την οποία δημιουργείται ένα νέο μελίσσι με την αποκοπή μιας ομάδας μελισσών από την κυψέλη στην οποία ζούσε. Στους μελισσοκόμους ο αφεσμός είναι η κλασσική φυσική μέθοδος της σμηνουργίας και οποτεδήποτε αντιληφθούν ελεύθερα σμήνη είναι τρομερή η ικανοποίησή τους από την περισυλλογή τους.

     Στην φωτογραφία βλέπουμε κυρήθρες που δημιουργήθηκαν με τη διαδικασία του αφεσμού στην ψευδοροφή μιας κατοικίας και που έγιναν τυχαία αντιληπτές από τους ιδιοκτήτες. Οι κυρήθρες έχουν αναπτυχθεί σε βάθος τουλάχιστον 2,5 μέτρων από το μέτωπο που φαίνεται στην φωτογραφία. Τα ίχνη Συνέχεια

Τοκογλυφία : Θερίζει και πάλι τον κοσμάκη !

   Η εποχή των παχέων (τραπεζικών) αγελάδων πέρασε ! Τα εύκολα δάνεια και ο εύκολος τραπεζικός δανεισμός ανήκουν στο παρελθόν. Και το τέλος της χαλαρότητας των τραπεζών ήλθε τόσο γρήγορα όσο γρήγορα είχε έρθει και  ο εύκολος τραπεζικός δανεισμός.

   Τα εορτοδάνεια, τα διακοποδάνεια, τα καταναλωτικά, τα στεγαστικά με φτηνό επιτόκιο και το κυριότερο με χαλαρές προσημειώσεις ανήκουν στο παρελθόν. Ο κοσμάκης όμως έχει εθιστεί στην κατανάλωση και δεν μπορεί να ξεκόψει από την εύκολη χλιδή που του πρόσφερε αφειδώς ο τραπεζικός υπερδανεισμός. Έχει μπεί στο λούκι ο κοσμος και είναι Συνέχεια