ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ΙΙ : Να μπούνε στην ουσία και όχι να μένουν στη … βλακεία !

     Παρέλαση Δημάρχων για ένα διήμερο στην πόλη μας με την ευκαιρία της συνεδρίασης του συμβουλίου της ΚΕΔΚΕ στη Λάρισα. Επικεφαλής ο Αθηνών (και πάσης Ελλάδος !) Κακλαμάνης και ακολουθούσαν ο Παπαγεωργόπουλος, ο δικός μας  κ.ά.

     Όλα θα ήταν καλά και όσον μας αφορά δεν θα τους παiρναμε, άμα λάχει, καν είδηση ότι πέρασαν από το «χωριό μας» αλλά μιας και ήταν Παρασκευή και  βγαίνουμε παραδοσιακά βόλτα στο κέντρο μας εντυπωσίασε που είδαμε καμμιά τριακοσαριά άτομα μαζεμένα έξω από το Δημαρχείο.  Άνθρωποι κάθε ηλικίας και κάθε μόρφωσης, που λογικά δεν παρέπεμπαν σε οργανωμένη και συνήθη κομματική και στημένη διαδήλωση. Αρχικά σκεφτήκαμε ότι είναι οι οπαδοί του Θεολόγου που είπαν να κάνουν λίγο ντόρο. Βέβαια το σενάριο δεν μας έβγαινε, γιατί τι σχέση έχει ο Θεολόγος με τον Κακλαμάνη και τον Παπαγεωργόπουλο ; Και πράγματι δεν ήταν απ’ αυτό !

     Ρωτώντας μάθαμε ότι ήταν κάτοικοι από την Βερδικούσια και την Καρυά που ζητάγανε να μείνουν αδιατάρακτες οι κοινότητές τους από τον Καποδίστρια ΙΙ. Βέβαια με κανά δυό που μιλήσαμε δεν μπόρεσαν να δικαιολoγήσοyν επαρκώς γιατί το επιθυμούσαν και ένας γέροντας μας είπε ότι η Βερδικούσια το δικαιούται επειδή έχει πολλούς πολύτεκνους !!!  Άλλ’ αντί άλλων δηλαδή ! Λες και το κάθε χωριό δεν έχει τη δική του ιστορία.

    Η ουσία όμως δεν είναι αυτή. Απλά η παρουσία αυτών των ανθρώπων μας έδωσε την ευκαιρία να συζητήσουμε και να πρσεγγίσουμε τα ζητήματα της αυτοδιοίκησης σε σχέση με την δήθεν μεταρρύθμιση. Που φυσικά έτσι όπως γίνεται μόνο μεταρρύθμιση δεν αποτελεί και το μόνο που κα΄νει είναι μια αναδιανομή της γης.

      Ας πούμε λοιπόν τις βασικές παραμέτρους του προβλήματος.

Το σύστημα αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα πάσχει απο τρία βασικά προβλήματα :

  • Το απόλυτα δημαρχοκεντρικό σύστημα αυτοδιοίκησης που από τον τρόπο εκλογής όλων των οργάνων (με αποκορύφωμα το 42%) μέχρι τον τρόπο διοίκησης του Δήμου, παραβιάζει κατάφωρα την αντιπροσώπευση των πολιτών στα κοινά του Δήμου. Άρα ένα πρώτο θέμα αλλαγής, πριν κουβεντιάσουμε οποιοδήποτε σχεδιασμό ισχυρών δήμων, είναι η αλλαγή του εκλογικού συστήματος και η εφαρμογή της απλής αναλογικής σε όλα τα επίπεδα αυτοδιοίκησης (κατά τα πρότυπα όλων των αναπτυγμένων ευρωπαϊκών χωρών), και σε δεύτερο πλάνο η ενίσχυση του ρόλου του Συμβουλίου, έναντι του Δημάρχου.
  • Η έλλειψη πραγματικών και αυτοδιαχειριζόμενων πόρων (και περαιτέρω αρμοδιοτήτων) στην αυτοδιοίκηση. Δυστυχώς το σύστημα σήμερα λειτουργεί έτσι ώστε ο κάθε Δήμος να εξαρτάται από τις ορέξεις, τις παραξενιές και το πολιτικό συμφέρον της εκάστοτε κεντρικής εξουσίας για το πως θα σχεδιάσει και θα υλοποιήσει οποιοδήποτε έργο στην περιοχή ευθύνης του. Το πρόβλημα αυτό διογκώθηκε περισσότερο με τον Καποδίστρια Ι, όταν υπήρξε μεταφορά αρμοδιοτήτων στην αυτοδιοίκηση (π.χ. σχολεία , αθλητικά κέντρα) χωρίς παράλληλη μεταφορά πόρων με αποτέλεσμα τα προβλήματα να οξυνθούν σε μεγάλο βαθμό. Δυστυχώς πολλοί αυτοδιοκητικοί «βολεύονται» με αυτό τον τρόπο άσκησης τοπικής εξουσίας, γιατί έχοντας άλλοθι το μότο «δεν έχω χρήματα», εγκλωβίζουν τους πολίτες σε ρουσφέτια και υποσχέσεις κενές περιεχομένου, αλλά και τους καθιστούν αδιάφορους για συμμετοχή στα κοινά. Επομένως βασική αλλαγή πριν απο κάθε σχεδιασμό Καποδίστρια ΙΙ είναι η ουσιαστική μεταφορά πόρων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Και όταν λέμε πόρους , για να μην κοροϊδευόμαστε, μιλάμε για μεταφορά πόρων από την άμεση (και έμμεση εν μέρει) φορολογία απευθείας στους Δήμους, ώστε αυτοί να μπορούν να λειτουργήσουν αυτοδύναμα σε μεγάλο βαθμό, να σχεδιάσουν τον προϋπολογισμό τους και να τον υλοποιήσουν χωρίς να περιμένουν τη»βοήθεια» της κεντρικής εξουσίας, αν και εφόσον αυτή έρθει ποτέ. Μια τέτοια ουσιαστική αλλαγή θα ενεργοποιήσει και τη συμμετοχή των πολιτών οι οποίοι πλέον εύλογα θα ελέγχουν την τοπική εξουσία για το που διαθέτει τους φόρους που αυτοί της διέθεσαν απευθείας.
  • Το τρίτο και τελευταίο ουσιαστικό πρόβλημα είναι η παντελής έλλειψη περιφερειακού σχεδιασμού στην Ελλάδα. Ενός περιφερειακού σχεδιασμού που θα αναπτύσσεται και προς τις δύο κατευθύνσεις, δηλαδή και από κάτω προς τα πάνω με έμφαση στο κατώτατο επίπεδο της τοπικής κοινωνίας , το χωριό και τη γειτονιά, και τις ανάγκες τους, αλλά και αντίστροφα σε έναν περιφερειακό σχεδιασμό που θα λαμβάνει υπόψη του τις ανάγκες του κάθε τόπου και χώρου και ομάδας πολιτών, αλλά θα σχεδιάζει για το κοινό συμφέρον. Εδώ η ανυπαρξία ενός Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου επιδεινώνει σημαντικά την κατάσταση. Δυστυχώς το προτεινόμενο απο το Σουφλιά σχέδιο – σε συνδυασμό με τον Καποδίστρια ΙΙ Παυλόπουλου – την επιδεινώνει ακόμη περισσότερο. Κύρια αιτία για αυτό, πέρα φυσικά και από πολλά άλλα που αντιμετωπίζονται στο χωροταξικό σχέδιο συντεχνιακά και μικροπολιτικά και όχι αναπτυξιακά και περιβαλλοντικά, είναι η μη κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης. Μια πρόχειρη – όπως προτείνεται – νέα συνένωση Δήμων θα οδηγήσει τα επόμενα χρόνια εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα γης στην ανεξέλεγκτη τσιμεντοποίηση, με τραγικά αποτελέσματα σε προβλήματα όπως η διαχείριση φυσικών πόρων, αποβλήτων στερεών και υγρών και ενέργειας, αλλά και εξαφάνιση του δημόσιου χώρου και του πρασίνου. Επομένως πριν συζητήσουμε οποιοδήποτε σχεδιασμό νέας ισχυρότερης αυτοδιοίκησης πρέπει να τολμήσουμε να χωροθετήσουμε σωστά και σύγχρονα την Ελλάδα του 21ου αιώνα, από την τελευταία βουνοκορφή μέχρι στο Σύνταγμα με πρώτο μέτρο την παντελή κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης.
    Έχουμε τη γνώμη ότι χωρίς ουσιαστικές αλλαγές και τομές στα τρία παραπάνω βασικά προβλήματα, που άπτονται της αυτοδιοίκησης, που θα οδηγούν σε πραγματική ανατροπή του υπάρχοντος status quo, οποιαδήποτε συζήτηση για Καποδίστρια ΙΙ είναι κενή περιεχομένου και εξυπηρετεί μόνο μικροπολιτικά συμφέροντα και τίποτα παραπάνω.
     Έτσι λοιπόν αν θέλουμε να μιλάμε για αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση ουσίας πρέπει να επιλυθούν βασικά και θεσμικά χρονίζοντα ζητήματα κρατικής και κοινωνικής λειτουργίας και στη συνέχεια να δούμε την χωροταξία. Διαφορετικά σε λίγα χρόνια θα μιλάμε πάλι για την αποτυχία όπως λέμε σήμερα για τον πρώτο Καποδίστρια.
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: