Να τολμήσουν οι Δήμαρχοι (και οι κάτοικοι) των παραλίων του Ν. Λάρισας !

    Ένα ακόμη καλοκάιρι τελειώνει. Για την περιοχή μας το φετεινό καλοκαίρι χαρακτηρίστηκε από τν εντυπωσιακή μεταστροφή του πληθυσμού της Λάρισας αλλά και της υπόλοιπης Θεσσαλίας προς τα παράλια του Κισσάβου. Οι λόγοι αρκετοί : α) Η τρομερή κυκλοφοριακή επιβάρυνση της Εθνικής οδού και ειδικότερα στν περιοχή των Τεμπών β) Τα τεράστια λάθη της αναδόχου εταιρίας για την κατασκευή των σηράγγων «ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΜΟΙ ΑΙΓΑΙΟΥ» στην διαχείριση των διοδίων γ) η υψηλή τιμή της γής στα παράλια της Πιερίας που παραδοσιακά προτιμούσαν έως τώρα οι Λαρισαίοι δ) η βελτίωση των οδικών προσβάσεων στην περιοχή των παραλίων του Κισσάβου και η μείωση του χρόνου διαδρομής αλλά και των κινδύνων οδήγησης ε) η βελτίωση των υποδομών στα παράλια της Λάρισας στ) η ανάπτυξη σωστής επιχειρηματικότητας στα παράλια της Λάρισας 

    Πλέον για τα παράλια της Λάρισας η κατάσταση είναι σε απόλυτα κομβικό σημείο. Έχοντας κερδίσει η περιοχή την επισκεψιμότητα και έχοντας ως δεδομένο ότι τα επόμενα χρόνια η ανάπτυξη θα συνεχιστεί, καλούνται οι τοπικές κοινωνίες να αποφασίσουν το είδος της ανάπτυξης που επιθυμούν. Θα αφεθούν δηλαδή τα παράλια στο έλεος μιας άναρχης και πρόχειρης ανάπτυξης που στόχο θα έχει την απόλυτη κερδοσκοπία των ολίγων ή θα επιλεγεί το μεντέλλο της ποιοτικής ανάπτυξης που θα διαρκέσει στο βάθος του χρόνου και η οποία θα αποτελεί πραγματική πηγή ζωής για τη σημερινή αλλά και τις επόμενες γενιές των κατοίκων των περιοχών ;

    Στο σημείο αυτό οι τοπικές κοινωνίες (και φυσικά οι δημοτικές αρχές) καλούνται σήμερα να παίξουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο και να καθορίσουν τις εξελίξεις πριν να είναι πολύ αργά. Έτσι λοιπόν θέματα όπως οι χωροθετήσεις , οι ήπιες επεκτάσεις σχεδίου, ο καθορισμός των χρήσεων γης, ο έλεγχος της οχλούσας παραβατικότητας και οι πάσης φύσης υποδομές πρέπει να απασχολήσουν τις τοπικές κοινωνίες πριν να είναι αργά. Επί πλέον απαιτείται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας να επενδύσει στην περιοχή με γνώμονα το συμφέρον της Θεσαλικής και της Εθνικής Οικονομικής ανάπτυξης και όχι με βαση το χρώμα των Δημάρχων της περιοχής.

     Το ανεπαάληπτο κάλλος των οικισμών Κουτσουπιάς, Παλιουριάς, Κόκκινου Νερού, Καρύτσας, Στομίου, Καρύτσας, Σκήτης, Αγιοκάμπου, Σωτηρίτσας, Βελίκας και των κοντινών σ’ αυτούς περιοχών πρέπει ταυτόχρονα και να προστατευτεί αλλά και να δοθεί η δυνατότητα ανάπυξης μέσα στα πλαίσια μιας ορθολογικής τουριστικής εξωστρέφειας. Η προβολή των περιοχών από μόνη της δεν αρκεί. Χρειάζονται πλεόν και υποδομές, γιατί πλέον ακούμε εκατοντάδες επεισκέπτες απ’ όλη την Ελλάδα να λένε πως επισκέφτηκαν την περιοχή αλλά δεν μπόρεσαν να μείνουν από έλλειψη π.χ. επαρκών και αξιόλογων καταλυμμάτων. Στην περίπτωση αυτή αν επιθυμούν οι τοπικές κοινωνίες προσέλκυση τουρισών υψηλού βιοτικού εππέδου και επιμήκυνση της τουρισικής περιόδου, πρέπει να διεκολύνουν την εγκατάσταση στην περιοχή ξενοδοχειακών μονάδων υψηλών προδιαγραφών είτε με χωροθέτηση ειδικών προς τούτο περιοχών είτε με τη συνεργασία των Δημοτικών αρχών με ιδιώτες επιχειρηματίες. Το παράδειγμα της Λάρισας με το συγκρότημα IMPERIAL είναι χαρακτηριστικό και μπορεί να αποτελέσει μοντέλλο για τους Δήμους της περιοχής.

      Επί πλέον ζητηματα όπως η ολοκλήρωση των επεκτάσεων των σχεδίων οικισμών, η αποχέτευση και ο βιολογικός καθαρισμός των παραλίων, η δημιουργία εσωτερικού οδικού δικτύου, ο έλεγχος της ηχορύπανσης, η αύξηση των πολιτιστικών εκδηλώσεων κ.λ.π. πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα.

     Ο κόσμος της Λάρισας και της Θεσσαλίας έδωσε το μήνυμά του. Ας το λάβουν και οι κάτοικοι των περιοχών των παραλίων καθώς και οι Δημοτικές αρχές τους κααι ας πράξουν το καλύτερο για τον τόπο τους.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: