Αρχαίο Θέατρο Λάρισας : Στη μέση του πουθενά !

     Στην επικαιρότητα ξανά το ζήτημα του αρχαίου θεάτρου της Λάρισας και την αποπεράτωσή του. Και φυσικά οι προβληματισμοί των Λαρισαίων αλλά και των φίλων του Πολιτισμού σε όλη την Ελλάδα είναι πλέον έντονοι και τίθενται ερωτηματικά σχετικά με τις επιλογές στην υπόθεση του θεάτρου, που τείνει να εξελιχθεί σε «γεφύρι της Άρτας» για την πόλη μας.

     Σήμερα λοιπόν, και μετά από περίπου 14 χρόνια εργασιών, ανακατασκευών κ.λ.π. το Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας δεν είναι ούτε επισκέψιμο, ούτε φυσικά λειτουργεί με οποιαδήποτε μορφή. Να διευκρινίσουμε για όσους έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με το θέμα πως το θέατρο για το οποίο μιλάμε βρίσκεται στο κέντρο της Λάρισας και θεωρείται ως το μεγαλύτερο της εποχής του, ανάγεται στον 4ο π.χ. αιώνα και φυσικά η ανακάλυψή του απετέλεσε σταθμό της γνώσης των ιστορικών για την περιοχή. Αποτελεί δε για τους Λαρισαίους στοιχείο αυτοπεποίθησης για την πολιτιστική τους κληρονομιά, αφού καταδεικνύει την πλούσια ιστορία του τόπου στα βάθη των αιώνων και το κυριότερο αναδεικνύει τα διαχρονικά Ελληνιστικά χαρακτηριστικά της πόλης και της περιοχής.

      Είναι γεγονός ότι η θέση του Θεάτρου πέρα από τα σημαντικά χρήματα που απαιτούν οι εργασίες ανακατασκευής του, επιβάλλει την εξεύρεση τεράστιων ποσών για απλλοτριώσεις αφού η θέση του στο κέντρο της Λάρισας οδηγεί σε πολύ υψηλές αξίες για τα ακίνητα που είτε αποζημιώθηκαν είτε πρόκειτα να αποζημιωθούν. Έτσι λοιπόν η πλήρης αποκάλυψή του είναι μάλλον ουτοπική προοπτική. Το ζήτημα είναι όμως μήπως πρέπει να σκεφτεί η πόλη την αλλαγή πλέυσης στην υπόθεση του αρχαίου Θεάτρου, αφού είναι γεγονός πως η υπόθεση της πλήρους ανακατασκευής του μοιάζει οικονομικά με βαρέλι δίχως πάτο. Να επιδιωχθεί δηλαδή η εξασφάλιση της επισκεψιμότητας του Θεάτρου ώστε να ενταχθεί στον ιστό της πόλης σαν ένας δεδομένος αρχαιολογικός χώρος που θα περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα επίσκεψης τόσο των Λαρισαίων όσο και των επισκεπτών της πόλης. Και φυσικά η ανακατασκευή του να γίνεται τμηματικά και όχι σε συνολική επέμβαση. Θα ήταν ότι το καλύτερο.

      Γιατί δυστυχώς στη χώρα μας αγαπήσαμε περισσότερο από τον Πολιτισμό μας την Siemens !

Advertisements

2 Σχόλια

 1. Το οικοδομικό τετράγωνο που βρίσκεται μεταξύ των οδών Παπαναστασίου, Απόλλωνος, Βανιζέλου και Κύπρου έχει χαρακτηριστεί ως κοινόχρηστος χώρος. Τα χρήματα που θα χριαστούν για τις απαλλοτριώσεις ισως ειναι πολλά, αλλά έστω τμηματικά θα πρέπει να αρχίσουν να δίνονται διότι η απελευθέρωση του χώρου θα αναδείξει με τον καλύτερο τρόπο το θέατρο.

  Αντ’ αυτων των απαλλοτριώσεων, η δημοτική αρχή προτίμησε να αγοράσει το οικόπεδο δίπλα στην εθνική τράπεζα για να χτίσει δημαρχείο.

  Τα συμπεράσματα ας τα βγάλουν οι Λαρισαίοι….

 2. @ Παντελής Μήτσου

  Εμείς δεν φτάσαμε να μιλήσουμε για ην ανάδειξη του θεάτρου. Είμαστε δυστυχώς ακόμη στο στάδιο της αποκάλυψης, με ιδιοκτησίες ένθεν και ένθεν του θεάτρου και φυσικά εκσκαφή της Βενιζέλου.
  Όσον αφορά το ότι δεν τα αποζημιώνει ο Δήμος είναι ένα ζήτημα στο οποίο διαφωνούμε μαζί σου. Θεωρούμε αδιανόητο να επιβαρυνθούν οι Λαρισαίοι δημότες με τα χρήματα που έχει υποχρέωση να δώσει η κυβέρνηση από την κεντρική φορολογία. Δηλαδή τι πλήρωσε ο Αβραμόπολουλος, η ΝΤόρα και ο Κακλαμάνης για την Ακρόπολη ; Τι πληρώνουν οι Επιδαυρίτες για το θέατρό τους ;
  Όσον αφορά το οικόπεδο στην πλατεία εμείς θεωρούμε πως δεν ήταν κακό που αγοράστηκε από τον Δήμο, αν αληθεύει η τιμή που διαβάσαμε στον τύπο Άλλωστε το υπάρχον δημαρχείο είναι από τα χειρότερα στην Ελλάδα για την εποχή μας. Ελάχιστοι χώροι, οι υπάλληλοι ο ένας πάνω στον άλλο και μάλλον η Λάρισα του 1970 που χτίστηκε το Δημαρχείο δεν έχει σχέση με την σημερινή πόλη.
  Η ουσία ειναι όμως πως η δημοτική αρχή μπορεί και πρέπει να πιέσει περισσότερο και πιο έντονα για την εκταμίευση κονδυλίων από το Υπουργείο Πολιτισμού για την όσο το δυνατόν πιο σύντομη παράδοση του αρχαίου θεάτρου στο κοινό.
  Και φυσικά να γκρεμίσει η δημοτική αρχή εκείνο το παλιοτζαμί που σήμερα είναι μουσείο στην πλατεία Αγ. Βησσαρίωνα, γιατί με τόση πλούσια Ελληνοχριστιανική παράδοση, είναι τουλάχιστον βλακώδες να δείχνουμε στους επισκέπτες μας κανά δυό τζαμιά. Είναι δυνατόν να έχουμε σκεπασμένη και φραγμένη και παρατημένη την βυζαντινή εκκλησία του Αγ. Αχιλλείου και να δείχνουμε το τζαμί ; Βέβαια αυτά τα ανέχτηκαν εκτός του Τζανακούλη, και ο ΚΑφφές και ο Λαμπρούλης και πάει λέγοντας. Και φυσικά ένα σωρό άλλοι κουλτουριάρηδες της πόλης μας. Και θέλουν τώρα να αναβιώσουν λέει, την παλιά τούρκικη αγορά στο Φρούριο ! Αν είναι δυνατόν ! Να τα μάθει αυτά ο Ερντογάν και να φων΄λαζει ότι «η Λάρισα είναι Τουρκική » !!! ΚΑι θυμηθείτε το ! Θα τελειώσουν και την Τούρκικη αγορά και το Αρχαίο Θέατρο ακόμα θα περιμένει ! Τώρα το θυμηθήκαμε το όνομα. Για το Μπεζεστένι μιλάμε ! Αυτή την αηδία που είναι παρατημένη πάνω στο Φρούριο. Που από κάτω του υπάρχει θαμένη Ελληνική προϊστορία που φτάνει μέχρι το 6.000 π.χ. και μεις επιμένουμε στο Μπεζεστένι για να λέμε ότι μας είχανε καταχτήσει κι εμάς οι Τούρκοι !
  Εμάς λοιπόν αγαπητέ μας αυτά μας πειράζουν πιο πολύ απ’ όλα τ’ άλλα ! Και ξέρεις κάτι ; Αυτές τις απόψεις δεν τις ακούσαμε από καμμία δημοτική παράταξη.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: