Ο Πηνειός στο εδώλιο του … Κατηγορουμένου !

 ΠΟΤΑΜΟΣ

Έλεος  ! Επιτέλους τέλος !

Αυτό θα μας φώναζε ο Πηνειός αν μπορούσε ! Τέτοια αχαριστία από τους ανθρώπους δεν την περίμενε ποτέ του !

Ο Πηνειός (αργυροδίνης, δινήης κατά τον Όμηρο)  σύμφωνα με τη μυθολογία ήταν γιος του Ωκεανού και της Τιθύος και πατέρας της νύμφης Δάφνης, ιέρειας της Μητέρας Γης. Τη Δάφνη την κυνήγησε ο Απόλλων και όταν την έφθασε αυτή επεκαλέσθη τη Μητέρα Γη, η οποία την εξαφάνισε και στη θέση της άφησε το φυτό δάφνη. Ο Πηνειός ήταν επίσης ο πατέρας του βασιλιά των Λαπιθών Υψέ.

Αυτός ο ποταμός λοιπόν, ο αγαπημένος μας Σαλαμπριάς,  έφθασε στον 21ο αιώνα για να γνωρίσει τον απόλυτο ευτελισμό. Αφού οι σύγχρονοι Έλληνες κατάφεραν να του μειώσουν τα νερά, να τα γεμίσουν φυτοφάρμακα, να ρίχνουν στο κορμί του οτιδήποτε άχρηστο και ρυπαρό, έφτασαν στο έσχατο σημείο ευτελισμού του !

Η τύχη του ποταμού θα κριθεί στα δικαστήρια ! Ναι, ναι ! Όπως το διαβάζετε !

Να τα βάλουμε σε μια τάξη όμως τα πράγματα.

Εδώ και κάποιες δεκαετίες άρχισε να γίνεται λόγος για τον έλεγχο της ροής του Πηνειού κατά την διέλευσή του από τη Λάρισα. Αυτό ίσως να μην ήταν το απόλυτα σωστό, αφού μάλλον έπρεπε να φύγει η πόλη από τις όχθες του Πηνειού (εδώ που τα λέμε δεν καταλαβαίνουμε γιατί όλοι έχτιζαν τόσο κοντά στο ποτάμι), αλλά επειδή αυτό δεν ήταν εφικτό αποφασίστηκε να γίνουν τα περίφημα αντιπλημμυρικά έργα του Πηνειού. Αρχικά έγινε ο εξωτερικός κλάδος του ποταμού, που είναι απολύτως τεχνικό έργο και σε καμμία περίπτωση φυσικό ποτάμι. Στη συνέχεια δαπανήθηκαν πολλά χρήματα για να γίνουν οι μελέτες για την οριστική λύση του προβλήματος. Υδραυλικές μελέτες, περιβαλλοντικές μελέτες και δεν συμμαζεύεται. Διαχρονικό το πρόβλημα, χρονοβόρες οι διαδικασίες και ευσεβής πόθος όλων των Λαρισαίων να δούν επιτέλους το ποτάμι τους να μπαίνει στη ζωή τους.

Πρέπει εδώ να τονίσουμε πως μέχρι τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας το ποτάμι ήταν απαγορευμένος τόπος για την μεγάλη πλειοψηφία των Λαρισαίων. Τα νερά του τα γνώριζαν μόνο οι ψαράδες, οι οποίοι είχαν σταματήσει να ψαρεύουν πλέον από την υπερβολική μόλυνση του Πηνειού και οι όχθες του ήταν τόπος συνάντησης μόνο περιθωριακών ατόμων. Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 σταμάτησε και η υδροδότηση της πόλης από το νερό του Πηνειού, αφού η μόλυνσή του ήταν υπερβολική.

   Από τότε κύλησε πολύ νερό στο θέμα ΠΗΝΕΙΟΣ, ίσως περισσότερο και από το νερό του ίδιου το ποταμού. Οι μελέτες ξεκίνησαν από τον αείμνηστο Δήμαρχο Λαμπρούλη και πήραν την τελική τους σχεδόν μορφή με τον δήμαρχο Καφέ. Τότε διαβάσαμε στις τοπικές εφημερίδες ότι στη Λάρισα θα αποκτούσαμε λιμανάκι και μια μεγάλη λίμνη για βαρκάδες ! Έγινε τότε τόσος ντόρος που μέχρι και ουζερί με το όνομα «Λιμανάκι» άνοιξε στην περιοχή και λειτουργεί με επιτυχία μέχρι και σήμερα. Τότε έγινε και ο πρώτος καθαρισμός της κοίτης γύρω από την γέφυρα και μπήκαν κάποια φώτα που ανέδειξαν για πρώτη φορά το φυσικό κάλλος και την νύχτα. Δειλά δειλά άρχισαν και οι πρώτοι περιπατητές να κατεβαίνουν στο ποτάμι. Στο μεταξύ χρήματα για να υλοποιηθούν τα έργα που προέβλεπαν οι μελέτες ήταν αδύνατο να βρεθούν.

   Μετά τον Καφέ ήρθε ο Τζανακούλης. Τα ίδια Παντελάκη μου ! Ξαφνικά αυτός ανακαλύπτει ότι υπάρχουν κάτι παρατημένα λεφτά από την εποχή του Καφέ για το ποτάμι ! Όλοι αντιδρούν αλλά αυτόςπροχωράει στην κατασκευή των σημερινών έργων στην όχθη του Πηνειού. Με άγνοια κινδύνου φυσικά και στηριζόμενος στην τύχη του ! Στήνει και μια ετήσια φιέστα, την «γιορτή Πηνειού», που αρχικά τη χειρίζεται ο αντιδήμαρχός του Σάπκας και αρχίζει το ποτάμι να συζητιέται περισσότερο. Περιβαλλοντικές οργανώσεις, εθελοντές, ακτιβιστές μπερδεύονται μια φορά το χρόνο με σουβλάκια, μαλλί της γριάς, ψημένο καλαμπόκι και τα άλογα του Στανίση και πάει λέγοντας το παραμυθάκι ! Κάποια στιγμή ο Τζανακούλης βρίσκει χρήμα και φτιάζχνει το λιμανάκι του Πηνειού, το οποίο σ’ εμάς αρέσει. Φιέστες, εγκαίνια και από τότε περιμένει κι αυτό να λειτουργήσει το ποτάμι σαν ποτάμι ! (παρατήρηση: Εκεί χρειάζονται κάοιες παρεμβάσεις σε θέματα ασφάλειας των πολιτών, και ειδικά των παιδιών, που επισκέπτονται την περιοχή και κινδυνεύουν να πέσουν στο θολό και βρώμικο νερό).

    Και έρχεται στη σνέχεια και γίνεται υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ο Σουφλιάς. Λαρισαίος γαρ, δίνει χρήματα για τα αντιπλημμυρικά έργα (έτσι τα λένε) ! Βέβαια τα λεφτά δεν ήταν τόσα ώστε να γίνουν όλα, οπότε κόπηκαν πολλά. Λίμνη τέλος για παράδειγμα. Κάπου εδώ μπερδεύεται ο Αχελλώος ! θα μου πέιτε τι σχέση έχει αυτός ; Έχει και παραέχει ! Κατ’ αρχάς αποτελεί τον διακαή πόθο του Σουφλιά, που παλεύει με το Συμβούλιο Επικρατείας για να βρεί άκρη. Έπειτα, απ’ ότι γραφτηκε στον τύπο, οι μελέτες για τον Πηνειό έχουν σαν παραδοχή ότι θα γίνει η εκτροπή του Αχελλώου προς τη Θεσσαλία.

   Κουτσά σταρβά τα έργα ξεκίνησαν, ενώ ξεκίνησε ταυτόχρονα και η καινούργια γέφυρα στη Νέα Σμύρνη. Αυτό είχε, λέει, σαν απαίτηση να διακοπεί η ροή του Πηνειού στην κοίτη που περνάει μέσα από την Λάρισα και έτσι ξεκίνησε ο ευτροφισμός και η γνωστή σε όλους πρασινίλα από την στασιμότητα των νερών.

    Τα έργα ανήκουν σε υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας, αλλά επειδή το θέμα πάντα είναι επίκαιρο και επειδή το περιβάλλον σήμερα «πουλάει» με όλες του τις μορφές, στον Πηνειό εκτονώνονται εδώ και δύο τρία χρόνια οι πάντες ! Δήμαρχοι, υποψήφιοι δήμαρχοι, Νομάρχες, Περιβαλλοντικές ΜΚΟ, ακτιβιστές, επιστήμονες, απλοί πολίτες κ.λ.π.  Όλοι λένε τα δικά τους και φυσικά την πληρώνει το ποτάμι που δεν λέει να τελειώσουν τα βάσανά του !

    Μετά από καιρό, και πριν περίπου ένα με ενάμιση μήνα, είδαμε να τρέχει στο ποτάμι φρέσκο νερό. Ή μαλλον δεν είδαμε να τρέχει, απλά καταλάβαμε ότι έρριξαν νερό φρέσκο για να φύγει η πρασινίλα και τα απαράδεκτα σκουπίδια που ήταν το «υπερθέαμα» για όσους πέρναγαν την γέφυρα (ναι, αυτή που θα την φτιάξουν λέει σαν του Μπιγκ Μπεν !!!). Γιατί κίνηση νερού δεν βλέπαμε. Ίσως και να κάναμε λάθος, αλλά δεν έχει σημασία. Κατά καιρούς διαβάζαμε τη σχετική ειδησεογραφία στον τοπικό τύπο και καταλάβαμε ότι αφού είχαν τελειώσει τα έργα στην εξωτερική κοίτη με τις πέτρες και τα υπόλοιπα που βλέπαμε να γίνοντα, ήρθε η ώρα να γίνει και η εσωτερική κοίτη για να τελειώσουν τα βάσανα του Πηνειού και να τον απολαύσουμε (εμείς βέβαια τον απολαμβάνουμε χρόνια) στην μορφή της ελεγχόμενης ροής όπως λέγεται. Και βέβαια αυτό μας ικανοποιούσε γιατί η εικόνα του ποταμού τα καλοκαίρια ήταν ταργική ! Οπότε όταν σου λένε ότι θα υπάρχει μόνιμη ροή νερού, τότε δεν μπορεί παρά να χαίρεσαι !

     Και εκεί που κοιτούσαμε κάθε μέρα να δούμε να μπαίνουν τα μηχανήματα στο ποτάμι, να το σκάψουν, να το πλατύνουν και ότι άλλο τέλος πάντων προέβλεπαν οι μελέτες, και να τελειώσει αυτή η τριετής ταλαιπωρία μας διαβάσαμε ότι άρχισαν οι διαμάχες για το αν θα κοπούν κάποια δένδρα. Ήθελε λέει άδεια από το Δασαρχείο και κάτι τέτοια. Βέβαια κι εμείς περνώντας από τη γέφυρα και κοιτώντας προς τον Βορρά δεν μπορούσαμε να δούμε το νερό του ποταμού. Ακόμη όταν κατεβήκαμε κάποια στιγμή για τρέξιμο κουβεντάζοντας είπαμε ότι έπρεπε να αραιώσει λίγο η βλάστηση γιατί δεν υπήρχε οπτική επαφή ανάμεσα στις δύο όχθες, στα σημεία που γίνονται οι περίπατοι. Μάθαμε και ια μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έκαναν κάποιοι πολίτες για το ζήτημα και πιστέψαμε ότι έγινε για αντιπολίτευση και για λόγους εντυπώσεων.

     Χάσαμε για λίγο την επαφή μας με το θέμα και ξαφνικά είδαμε στις εφημερίδες της πόλης ότι με εντολή δικαστηρίου σταμάτησαν τα έργα στο ποτάμι. Ή πιο σωστά σταμάτησε η διαδικασία της κοπής των δένδρων γιατί κάποιοι προσέφυγαν και έβαλαν διάφορες αιτιάσεις που δεν τις έχουμε καταλάβει και ούτε φυσικά θα τις καταλάβουμε αφού δεν είμαστε ούτε νομικοί ούτε ειδικοί. Ρωτήσαμε κάποιους φίλους αν ήξεραν κάτι παραπάνω και μας είπαν ότι πρόκειται για πολιτική διαμάχη, αλλά κι αυτό δεν μας κάλυψε αφού δεν διανοούμαστε ότι μπορεί το ποταμάκι μας να γίνεται έρμαιο πρσωπικών και πολιτικών παθών.

      Σήμερα διαβάζοντας ένα σχετικό blog, τη διεύθυνση του οποίου μας έστειλλε ένας αναγνώστης μας και τον ευχαριστούμε γι αυτό, αντιληφθήκαμε ότι το παιχνίδι είναι πιο χοντρό απ’ ότι το θεωρούσαμε μέχρι τώρα. Αλλά πέρα από τα πολιτικά πρόσωπα καταλάβαμε ότι ουσιαστικά υπάρχει μια τεράστια διαμάχη μεταξύ επιστημόνων που υπηρετούν στον Δημόσιο τομέα και στις σχετικές με το θέμα υπηρεσίες απο τη μια πλευρά και κάποιων άλλων επιστημόνων από την άλλη πλευρά. Και ότι ίσως κάπου εκεί μπλέχτηκαν και οι ανταγωνισμοί των περιβαλλοντικών οργανώσεων της πόλης, που πολλές φορές υποκρύπτουν διάφορα παράξενα πράγματα.

      Ο περισσότεροι από την παρέα μας είμαστε επιστήμονες, και πολλές φορές καμαρώναμε γι αυτό. Και κουφαθήκαμε εντελώς ! Είναι δυνατό η επιστημονική κοινότητα και οι ειδικοί να μην μπορέσουν να βρουν μια κοινά αποδεκτή λύση και οδήγησαν την διαφορά τους στα δικαστήρια; Δηλαδή για τεχνικά και περιβαλλοντικά θέματα που αφορούν το ποτάμι θα αποφασίσει κάποιος Πρωτοδίκης ; Με βάση ποιά δεδομένα ; Με τα νομικά ; Αν η φύση λειτουργούσε με τους ανθρώπινους Νόμους θα την είχαμε χάσει προ πολλού !

       Ένα άλλο παράξενο στην ιστορία, είναι πως μια ιστορία που σε επίπεδο μελετών έχει ξεκινήσει εδώ και 20 περίπου χρόνια αμφισβητείται σήμερα. Θα μας πέιτε ότι «κάλλιο αργά παρά ποτέ» ! Ορθά. Αλλά και πάλι μας φαίνεται παράξενο το πως εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα, όπως ο Δήμαρχος Λάρισας, σε μια ιστορία που λογικά εξελλίσεται στα γραφεία υψηλόβαθμων υπηρεσιακών παραγόντων  επιστημόνων του Δημοσίου. Αλλά και ο Σάπκας που πέρασε λέει για συμπαράσταση γιατί πήγε ; Αυτός κι αν δεν έπρεπε να πάει ! Απλά ταυτοποίησε πιθανώς κομματικά τους προσφεύγοντες ! Ακόμη μας φαίνεται παράξενο που συγκεντρώνει τόση εμπάθεια ένα πολιτικό πρόσωπο, όταν αποδεδειγμένα το όλο ζήτημα σε στρατηγικό επίπεδο σχεδιασμού το προώθησαν και οι δύο προηγούμενοι Δήμαρχοι της πόλης (Τζανακούλης και Καφφές, Λαμπρούλης). Και εν πάσει περιπτώσει φοβόμαστε μήπως αυτή η διαδικασία της άκρατης ψηφοθηρίας και της πολιτικής αντιπαράθεσης, έχει σαν θύμα το αγαπημένο μας ποτάμι, τον Πηνειο !

     Φυσικά δεν κατανοούμε και την παρουσία του Δημάρχου στο δικαστήριο που έγινε χθες όπως μας πληροφόρησε ο αναγνώστης μας. Η παρουσία του εκεί πολιτικοποιεί άμεσα ένα θέμα που πρέπει να μείνει αυστηρά στα πλαίσια της επιστημονικής κοινότητας, της κατηγορίας 27 που λέει ένας χιουμορίστας κολλητός. 

     Εν τέλει θέλουμε να δηλώσουμε την αντίθεσή μας σε οτιδήποτε πατραβιάζει τον ορθολογισμό της σκέψης και την πρακτική περιβαλλοντική τακτική και ευχόμαστε να επικρατήσει σύνεση και σύνθεση αντιλήψεων ώστε επιτέλους να ξεκουραστεί από τα ανθρώπινα πάθη ο ΠΗΝΕΙΟΣ !

Advertisements

18 Σχόλια

 1. Ε, δεν ειναι ακριβώς έτσι ΟΥΤΕ ΜΕΧΡΙ εδω που έγραψες.
  Αν κρίνω και από τις ανακρίβειες που έγραψες το Φλεβάρη…

  Αλήθεια, που είναι εκείνο το νεράκι που θα κυλήσει και τέρμα η πρασινίλα; Από που το φέρνουν; Από την …Ισλανδία; Γι’ αυτό αργεί να έρθει; Ή πάλι μαλακίες έλεγε ο τζανακούλης; Μη πεις μόνο ότι δεν σ΄αρέσει η γλώσσα μου γιατί θα γελάσω

  Υ.Γ. Η ανωνυμία είναι δικαίωμα. Αφαιρεί όμως από την αξιοπιστία.

 2. Σαν να δίνεις εξετάσεις ένα πράγμα, ε?

  Έχω σταχέρια μου ΟΛΕΣ τις μελέτες και είμαι στη γωνία και σε περιμένω

  Φιλικά

 3. εεεεελα

  τι το κοιτάς και το ξανακοιτάς

  ολοκλήρωσε τη σκέψη σου

  βέβαια, στο λέω: πρόσεξε μην πεις καμιά κοτσάνα

  μη μου κάνεις τον ξερόλα

  οκ?

  έεεετσι μπράβο

 4. έλειψα για λίγο γιατί ειχα και μια δίκη να τελειώσω

  αλλά σε παρακολουθω

  το παλεύεις να το βγάλεις απέναντι χωρίς να βρέξεις κώλο

  αλλα ο πηνείος είναι ποτάμι και δεν τον περνάς στεγνός καθότι βάρκα δεν έχεις

  εδω ειμαι εγω, το τηλέφωνο το έχεις, σε περιμένω

  εντάξει σύντροφε?

 5. Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί το έχεις πάρει προσωπικά το θέμα. Αν και διαβάζοντας το blog σου ψιλοκατάλαβα ότι σε ενδιαφέρει πολύ η οικολογία. Εμείς δεν κάνουμε περιβαλλοντική προσέγγιση αλλά παραπολιτική και κοινωνική. Πες μου όμως κάτι ! Κάποιος που έχει τζάκι και καίει κάπου δέκα δένδρα τον χρόνο για την φιγούρα του (γιατί έχει και καλοριφερ βέβαια) μπορεί να αισθάνεται ότι κάνει το καθήκον του υπερασπιζόμενος τα δένδρα στο ποτάμι;

 6. Για να μη λες ότι δεν ήξερες…

  http://perivallon.pblogs.gr/2008/05/kai-egeneto-dikh.html

  Από πρώτο χέρι, τι έγινε σήμερα στη δίκη

 7. Μόλις διαβάσαμε. Φυσικά βέβαια δεν καταλάβαμε την ουσία του ζητήματος. Απλά ότι έγινε μια δίκη και τα πρόσωπα αναφέρεις.
  Πάντως δεν μου είπες την άποψή σου στο ερώτημα για το τζάκι ! Τη θεωρούμε πολύ σημαντική !

 8. Παντελή,
  Μην συνεχίζεις! Στο τέλος ο «ανώνυμος» φίλος μας δεν το΄χει και πολύ να μας… αποκαλύψει ότι εκτός από ψηφοφόρος του Σάπκα και του Γεωργάκη ήταν και…δικός σου!
  (τελικά ρε παιδιά τι έγινε..τον βρήκατε τον πολιτικό «με τα καρύδια» που ψάχνατε; ή ακόμα;;;; Περιμένουμε!)

 9. Για να μαθαίνεις την αλήθεια. Όχι επειδή θα αλλάξει κάτι. Εξακολουθείς όμως να κρύβεσαι. Τι φοβάσαι; Όσο λοιπόν κρύβεσαι εγω θα αμισβητώ τα λεγόμενά σου ισχυριζόμενος ότι υπάρχει ευθεία σύνδεση εσού, του κομματικού μηχανισμού της ΝΔ και του τσελιγκοσερίφη (κάποιοι τον αποκαλούν και τζανακούλη, ο ίδιος δε αρέσκεται να αυτοαποκαλείται δήμαρχος)

  http://perivallon.pblogs.gr/2008/05/o-phneios-sto-edwlio-h-sthn-kremala.html

 10. Δικαίωμά σου να σκέφτεσαι ότι θέλεις !
  Στο κάτω κάτω blog είμαστε, λέμε τη γνώμη μας και το κυριότερο δεν μας ενδιαφέρει η πολιτική με την έννοια της ψήφου ή του κόμματος. Είναι τόσο απόλυτο αυτό που γράφουμε που δεν χρειάζετααι να ψάχνετε αν ανήκουμε στην … ΚΥΠ !!!
  Εμείς όπως είδες πολύ καλοπροαίρετα αναφέραμε στοο κείμενό μας την παραπομπή στο blog σου και το ότι πήραμε φρέσκες πληροφορίες από εκεί.
  Δεν μου απάντησες όμως ακόμη στην ερώτηση που σου θέσαμε για το τζάκι !
  Επίσης δεν μας είπες σε ποιά ακριβώς σημεία του κειμένου κάνουμε λάθος. Γιατί στην ουσία ένα πράγμα λέμε : «ΜΑΚΡΙΑ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΗΝΕΙΟ»

 11. 1. Στο τζάκι καίμε ξύλα τα οποία προέρχονται από χώρους ελεγχόμενης υλοτόμησης. Σε παραγωγικά δάση όπως λέγονται, επιτρέπεται η υλοτόμηση σε εκτάσεις ή άτομα που το δασαρχείο επιλέγει. Η ανανέωση του δάσους εκεί είναι απόλυτα εξασφαλισμένη. Αν θέλεις να δεις πως γίνεται, κάνε μια βόλτα στην λίμνη πλαστήρα ή στη βερδικούσια

  2. Αν θέλεις λέξη προς λέξη ανάλυση, θα στην κάνω. Να σου πω όμως απλά ότι η άποψη πολλές φορές δεν κρίνεται. Ξέρεις, τα δικαστήρια εξετάζουν την εφαρμογή των νόμων. Όταν το δημόσιο παρανομεί είναι ζήτημα πολιτικής ή όχι; Το περιβάλλον δεν είναι έκθεση ιδεών. Είναι άσκηση εφαρμοσμένης πολιτικής. Οι πολιτικοί με τις αποφάσεις τους τον γαμήσανε τον Πηνειό. Θέλεις ο πρώτος να ήταν ο καφές και ο φλώρος; Ας είναι. Σημασία έχει ότι τελευταίοι είναι οι Κατσαρός και Τζανακούλης. Α! και ο χειρότερος όλων; Ο Γκούπας.
  3. Μπορείς να καταλάβεις πόσο ηλίθιο είναι αυτό που λες «τα δέντρα μου κρύβουν τη θέα στο ποτάμι»? Το μεγαλύτερο μέρος του κειμένου σου διαπνέεται από ένα ίδιας μορφής ηλιθιότητας πνεύμα. Με συγχωρείς αν γίνομαι σκληρός αλλά πως αλλιώς να καταλάβεις; Πως να σου περάσω τη ζωντάνια μιας συζήτησης πρόσωπο με πρόσωπο?

 12. Γράψατε:
  Ο περισσότεροι από την παρέα μας είμαστε επιστήμονες, και πολλές φορές καμαρώναμε γι αυτό. Και κουφαθήκαμε εντελώς ! Είναι δυνατό η επιστημονική κοινότητα και οι ειδικοί να μην μπορέσουν να βρουν μια κοινά αποδεκτή λύση και οδήγησαν την διαφορά τους στα δικαστήρια; Δηλαδή για τεχνικά και περιβαλλοντικά θέματα που αφορούν το ποτάμι θα αποφασίσει κάποιος Πρωτοδίκης ; Με βάση ποιά δεδομένα ; Με τα νομικά ; Αν η φύση λειτουργούσε με τους ανθρώπινους Νόμους θα την είχαμε χάσει προ πολλού

  Λέω:
  Η μαλακία αυτή ότι τα ζητήματα του περιβάλλοντος είναι ακόμα σε θεωρητικό επίπεδο, και επιλύονται σε αμφιθέατρα, πως σας ήρθε; Υπάρχουν νόμοι που αφορούν τον τρόπο που κατασκευάζονται τα έργα και πως εφαρμόζεται η περιβαλλοντική πολιτική. Στο δικαστήριο πήγαμε για να αποδείξουμε ότι έχει παραβιαστεί η νομοθεσία και αυτό κάναμε. Εσείς, τι εννοείται με αυτό το απόσπασμα δεν μπορούμε εμείς να καταλάβουμε (πληθυντικός της μεγαλοπρέπειας, μόνος μου είμαι… Χαχαχαχα). Εδώ, για παράδειγμα, υπάρχει όρος που απαγορεύει κάθε εργασία στο ποτάμι από Απρίλιο έως και Ιούνιο… Ο Δασάρχης ύστερα από εντολή Γκούπα και κατ’ απαίτηση Τζανακούλη, έστειλε εργολάβο να κόψει τα δέντρα από απρίλιο έως μάιο. Αυτό, επιστηομνική διαμάχη είναι; Θα τρελλαθούμε ομαδικά?

  Γράψατε:
  Ένα άλλο παράξενο στην ιστορία, είναι πως μια ιστορία που σε επίπεδο μελετών έχει ξεκινήσει εδώ και 20 περίπου χρόνια αμφισβητείται σήμερα. Θα μας πέιτε ότι “κάλλιο αργά παρά ποτέ” ! Ορθά. Αλλά και πάλι μας φαίνεται παράξενο το πως εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα, όπως ο Δήμαρχος Λάρισας, σε μια ιστορία που λογικά εξελλίσεται στα γραφεία υψηλόβαθμων υπηρεσιακών παραγόντων επιστημόνων του Δημοσίου.

  Λέω:
  Που εξελίσσεται η ιστορία; Σε γραφεία πολιτικών παραγόντων εξελίσσεται. Τα «υψηλόβαθμα στελέχη» δηλώνουν με κάθε ευκαιρία ότι εκτελούν εντολές των πολιτικών τους προϊσταμένων.
  Τι σχέση έχουν οι προ εικοσαετίας μελέτες με το έργο που τελικά σήμερα κατασκευάζεται, ξέρεις; Ξέρεις επίσης ότι αν πάει ένας απλός πολίτης όπως εγώ να ζητήσει αντίγραφο μελέτης, θα το πάρει; Η πληροφόρηση που είχαμε ήταν από μισόλογα του ενός και του άλλου και ό,τι προσπαθούσαμε να μαντέψουμε από τα ψέμματα του Τζανακούλη.

  Γράψατε:
  Αλλά και ο Σάπκας που πέρασε λέει για συμπαράσταση γιατί πήγε ; Αυτός κι αν δεν έπρεπε να πάει ! Απλά ταυτοποίησε πιθανώς κομματικά τους προσφεύγοντες !

  Λέω:
  Αν αυτό σε κάνει να νοιώσεις καλά, σε πληροφορώ ότι η όλη μαλακία έγινε καθολικά αποδεκτή από όλο το Δημοτικό Συμβούλιο τότε (επί Καφέ).
  Επίσης, συμπαράσταση στην προσπάθεια δήλωσε και ο κ. Καλογιάννης απλά δεν πέρασε από το δικαστήριο. Σε ότι αφορά την κομματική ταυτοποίηση, με επιστολή μου από τις αρχές Μαρτίου έχω φύγει οριστικά από το ΠΑΣΟΚ. Η επιστολή μου είχε δημοσιευτεί και σχολιαστεί αρκετά στον τύπο. Πιθανά εσύ τότε διάβαζες για το πτυχίο σου όπως έκανε ο μακαρίτης Χριστόδουλος Παρασκευαϊδης

  Γράψατε:
  Ακόμη μας φαίνεται παράξενο που συγκεντρώνει τόση εμπάθεια ένα πολιτικό πρόσωπο, όταν αποδεδειγμένα το όλο ζήτημα σε στρατηγικό επίπεδο σχεδιασμού το προώθησαν και οι δύο προηγούμενοι Δήμαρχοι της πόλης (Τζανακούλης και Καφφές, Λαμπρούλης). Και εν πάσει περιπτώσει φοβόμαστε μήπως αυτή η διαδικασία της άκρατης ψηφοθηρίας και της πολιτικής αντιπαράθεσης, έχει σαν θύμα το αγαπημένο μας ποτάμι, τον Πηνειο !

  Λέω:
  Ποιας ψηφοθηρίας ωρε? Ξαναλέω: Η σχέση του έργου που μελετήθηκε με αυτό που κατασκευάζεται είναι μικρή ως ανύπαρκτη. Κατασκευάζεται με τη σύμφωνη γνώμη του Τζανακούλη από τις υπηρεσίες του Γκούπα. Αν ο Τζανακούλης διαφωνούσε, το έργο δεν θα γινόταν. Από εκεί και πέρα, εμπάθεια; Πες μου πώς να αντιμετωπίσω ένα πολιτικό πρόσωπο που ψεύδεται συνεχώς σε ζητήματα που αφορουν το περιβάλλον; Αποδεδειγμένα ψεύδεται. Ξέρεις για ποιόν μιλάω; Για τον τσέλιγκοσερίφη σας λέω

  Γράψατε
  Φυσικά δεν κατανοούμε και την παρουσία του Δημάρχου στο δικαστήριο που έγινε χθες όπως μας πληροφόρησε ο αναγνώστης μας. Η παρουσία του εκεί πολιτικοποιεί άμεσα ένα θέμα που πρέπει να μείνει αυστηρά στα πλαίσια της επιστημονικής κοινότητας, της κατηγορίας 27 που λέει ένας χιουμορίστας κολλητός.

  Λέω:
  Όοοοχι παιδάκια. Το ζήτημα δεν είναι θέμα διαμάχης επιστημόνων. Είναι θέμα πολιτικών παρεμβάσεων και εξυπηρέτησης πελατείας κομματικής και όχι μόνον… Αν μπορέσει κάποιος από εσάς να στοιχειοθετήσει επιστημονική διαμάχη, να το συζητήσουμε. Εγώ δεν είδα τέτοια. Εκτός αν εννοείται τις μαλακιές του Δασάρχη περί γατών, επιστημονική άποψη…

 13. Έξι ερωτήματα προς τις υπηρεσίες σχετικά με τον ευτροφισμό:

  1. Η Διεύθυνση Υγιεινής της Νομαρχίας γνωρίζει το πρόβλημα ευτροφισμού από το 2007, καθώς διενήργησε αυτοψία στο χώρο τον Ιούνιο του ίδιου έτους. Ερωτάται η παραπάνω διεύθυνση και ο πολιτικός της προϊστάμενος αν από τότε έχει διενεργήσει άλλη αυτοψία, αν έχει παραγγείλει κάποιον εργαστηριακό έλεγχο των υδάτων ώστε να διαπιστώσει τυχόν κίνδυνο προσβολής της δημόσιας υγείας, αν προχώρησε και σε ποίες ενέργειες ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα.

  2. Πολλά δημοσιεύματα του τύπου έχουν αναφέρει νεκρά ψάρια και έντονη δυσοσμία στο ποτάμι. Ερωτάται η διεύθυνση περιβάλλοντος της νομαρχίας και ο πολιτικός της προϊστάμενος εάν ενδιαφέρθηκε ώστε να ελέγξει και να διαπιστώσει την έκταση καταστροφής του οικοσυστήματος, εάν έχει παραγγείλει εργαστηριακούς ελέγχους, εάν προχώρησε και σε ποιες ενέργειες ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα.

  3. Πολλοί μίλησαν για αστοχία της μελέτης η οποία δεν προέβλεψε το πρόβλημα του ευτροφισμού και της πιθανολογούμενης καταστροφής του οικοσυστήματος. Ερωτώνται οι επιβλέπουσες των έργων υπηρεσίες και ο πολιτικός τους προϊστάμενος, εάν προέβησαν και σε ποίες ενέργειες ώστε η αστοχία να διορθωθεί έγκαιρα πριν οι όποιες επιπτώσεις στην πανίδα, την χλωρίδα και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των υδάτων επεκταθούν ή γίνουν δύσκολα αναστρέψιμες και εάν διαπίστωσαν με εργαστηριακούς ελέγχους το μέγεθος του προβλήματος.

  4. Το ποτάμι διαρρέει την πόλη και, μόνο εκ του γεγονότος αυτού, ο Δήμος είναι άμεσα ενδιαφερόμενος για την κατάσταση που επικρατεί σε αυτό. Ερωτάται η ΔΕΥΑΛ και ο πρόεδρος του Δ.Σ. αυτής αν το εργαστήριό της προέβη σε έλεγχο των χαρακτηριστικών των υδάτων του ποταμού και αν ναι ποια τα αποτελέσματά του. Επίσης ερωτάται ο κ. Δήμαρχος εάν και σε ποιες ενέργειες προέβη ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα.

  5. Ερωτώνται οι αρμόδιες υπηρεσίες και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι, εάν τα έργα που προβλέπονται να γίνουν στην έσω κοίτη του ποταμού εξυπηρετούν μόνο την αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης ή και την μετατροπή τμήματος του ποταμού σε πλωτό. Για να προλάβουμε «έξυπνες» απαντήσεις, ας θέσουμε διαφορετικά το ερώτημα: Η αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης ύστερα από τα έργα στην εξωτερική κοίτη του ποταμού, απαιτεί κοπή δέντρων, διαπλάτυνση και εκβάθυνση στην έσω κοίτη;

  6. Δεν θα έπρεπε, ύστερα από τόσα δημοσιεύματα, ένας (1) δικαστικός λειτουργός να παραγγείλει μια τυπική έρευνα ώστε να εξεταστεί εάν κάποιοι «με τις πράξεις ή τις παραλείψεις των» έθεσαν σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών και την ακεραιότητα του περιβάλλοντος; Δεν ζητώ ταχύτητα αντίδρασης της δικαιοσύνης παρόμοια με αυτήν στην περίπτωση της απεργίας στη ΔΕΗ (ώρες;) αλλά θεωρώ ότι σε δέκα (10) μήνες μέσα κάποιος θα έπρεπε να αντιδράσει.

 14. Μην ψάχνεις απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα.

  http://perivallon.pblogs.gr/2008/05/o-phneios-sto-edwlio-h-sthn-kremala-no-2.html

 15. Αφού αποφάσισες να γράψεις επιτέλους ψιλοσοβαρά να σου γράψουμε δύο τρία πραγματάκια για να μπουν καποια πράγματα στη θέση τους.
  α) Όσο χρησιμοποιείς υβριστικές ή υποτιμητικές εκφράσεις για μας, τόσο χάνουν από σοβαρότητα τα λεγόμενά σου. Αυτό σαν συμβουλή, γιατί εμείς δεν χάνουμε κάτι από την προσωπικότητά μας. Σκέψου το !
  β) Τα ερωτήματα που βάζεις είναι ευλογοφανή και πιθανά να στέκουν. Φυσικά μην περιμένεις απαντήσεις γιατί ούτε ειδικοί είμαστε, ούτε το έχουμε ψάξει τόσο τεκμηριωμένα το θέμα, ούτε νομίζω πως η ουσία του δίκού μας κειμένου είναι η αντιπαράθεση με αυτούς που πήγαν στα δικαστήρια.
  γ) Για την επιστημονική διαμάχη, το είπαμε διαβάζοντας το δικό σου blog όπου ανέφερες ποιοί ήταν μάρτυρες. Δηλαδή ο Δασάρχης, ο επιβλέπων μηχανικός των μελετών και τοων έργων κ.λ.π. από τη μία πλευρά και εσύ ως περιβαντολλόγος από την άλλη. Που είναι το παράξενο σ’ αυτό που είπαμε ;
  δ) Καταδικάσαμε ξεκάθαρα την παρουσία και του Τζανακούλη και του Σάπκα στο δικαστήριο. Είναι απλό, «τι ζητάει η αλεπού στο παζάρι» λέει ο λαός και ταιριάζει γάντι στην περίπτωση.
  ε) Σε καμμία περίπτωση δεν γράψαμε κάτι λόγω της δικαστικής διαμάχης και της δίκης.’Αλλωστε το κείμενό μας τελέιωσε μετά απ’ αυτή. Το γνωρίζεις πολύ καλά αυτό. Απλά επειδή εμπλέκεσαι προσωπικά στην υπόθεση, το παίρνεις λίγο πατριωτικά και καλά κάνεις.
  στ) Ούτως ή άλλως και εν πάσει περιπτώσει, το γεγονός είναι αυτό που είχαμε ως τίτλο του άρθρου μας. Ότι στην ουσία σύρεται στα δικαστήρια ο ΠΗΝΕΙΟΣ. Αυτό εμάς δεν μας αρέσει !
  ζ) Η γνώμη των απλών πολιτών (όπως είμαστε εμείς) παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην περιβαλλοντική αξιολόγηση των έργων. και νομίζω ότι ηθικά (ίσως και νομικά) αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα ! Ποτέ δεν ρωτηθήκαμε για το πως θέλουμε το ποτάμι οι πολίτες.

 16. Διάβασε το τρίτο και τελευταίο μέρος

 17. Τα ερωτήματα που βάζω τέθηκαν δημόσια και δια του τύπου στις σχετικές υπηρεσίες. Φυσικά, απάντηση δεν πήρα ποτέ.
  Πιστεύω να καταλαβαίνεις ότι τα ερωτήματα είναι ρητορικά. Η απάντηση σε όλα ειναι γνωστή. ΤΙΠΟΤΑ δεν έχει κάνει κανείς για τον ευτροφισμό. Ούτε μια εργαστηριακή ανάλυση βρε αδερφέ, έτσι για τα μάτια

 18. @ satyrikon

  Ναι. Μπήκε σε αναμονή.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: